Učesnici Ubuntu Guitarfesta 2022.

Kupinski Guitar Duo je primjer umjetničkog talenta bez premca u svijetu klasične muzike i jedan od najpoznatijih evropskih gitarističkih dua. Hvaljeni od strane publike kao i kritičara podjednako kao dva muzičara sa briljantnom tehnikom, strašću, kvalitetom zvuka i beskrajnom elegancijom.

Uz brojna solo ostvarenja, nakon diplomiranja na Muzičkoj akademiji Karol Szymanowski u Katowicama (Poljska) i Hochschule für Musik u Weimaru (klasa prof. Thomasa Müller-Peringa), Ewa i Dariusz odlučili su da osnuju gitarski duo, donoseći svojim nastupima majstorski osjećaj za ansambl i šarmantnu međusobnu hemiju.
Višestruko su nagrađivani prestižnim nagradama i stipendijama za umjetnička postignuća. Svirali su resitale u Evropi (Poljska, Engleska, Njemačka, Francuska, Švicarska itd.), SAD (Washington, Houston, San Jose, Oklahoma City, Louisville, Los Angeles, Miami itd), Meksiko, Kina, Tajvan i Japan. Kao strastveni predavači održali su majstorske kurseve u Evropi, Aziji i SAD.
 
Ewa posjeduje Habilitaciju iz gitarskog izvođenja i redovni je profesor na Univerzitetu Jan Długosz u Częstochowi i na Muzičkoj akademiji Krzysztof Penderecki u Krakovu.  Dariusz ima doktorat iz gitarskog izvođaštva i predaje na Muzičkoj akademiji Karol Szymanowski u Katowicama. 
Duo je 2018-2019. godine boravio 18 mjeseci u Sjedinjenim Državama angažovan na projektu istraživanja i snimanja za Grawemeyer Awards u oblasti muzičke kompozicije na Univerzitetu Louisville, koji finansira Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Poljske.
 
Godine 2011. objavljen je njihov debitantski CD „SPANISH MUSIC”. Od tada ovaj duo supružnika dobija na zamahu i privlači fanove širom sveta. Njihov drugi CD „RECITAL” (2016) sadrži uglavnom aranžmane Šopena, Rosinija, Pjacole i Geršvina. Namjera najnovijeg CD-a „Kupinski Guitar Duo Goes Modern” (2022) je da snime nove, nepoznate, originalne komade za gitarski duo.
Sa sve većom reputacijom izvođača sa ogromnom energijom i umjetnošću, njihov cilj je stvoriti bogato i raznovrsno koncertno iskustvo za publiku.

Miloš Janjić je jedan od najistaknutijih predstavnika svoje generacije srpskih gitarista. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mr. Srđana Tošića. Nakon dvije godine usavršavanja u klasi eminentnog gitariste i pedagoga prof. Carlo Marchionea na „Konzervatorijumu Maastricht“ u Holandiji, magistrirao je uz posebne pohvale.
Dobitnik brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu među kojima su najznačajnije:
– Laureat internacionalnog konkursa „7th International Competition of Guitar Music Performance” – Mottola, Italija
– Druga nagrada i nagrada publike na internacionalnom konkursu „De Bonis u Kozenci”, Italija
– Laureat internacionalnog konkursa na festivalu klasične gitare „Sinaia”, Rumunija. 

Miloš Janjić je aktivan kao koncertni izvođač dugi niz godina. Održao je veliki broj koncerata kao solista i u okviru različitih kamernih sastava u svim najznačajnijim koncertnim prostorima u zemlji. Nastupao je u Rumuniji, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Učestvovao je kao izvođač, predavač i član međunarodnih žirija na festivalima kao što su: Gitar art festival (Beograd), Nimus (Niš), Međunarodna tribina kompozitora (Beograd), Festival klasične gitare „Sinaia” (Rumunija), Guitar Open festival (Subotica), Nikšić guitar festival (Crna Gora), Bar guitar fest (Crna Gora), Vojvođanski festival gitare, Naissus guitar festival i drugim. Ostvario je trajne audio i video zapise za nacionalne televizijske i radio stanice. Miloš Janjić predaje gitaru u zvanju vanrednog profesora na katedri za gitaru, harmoniku i udaraljke Fakulteta Umetnosti u Nišu.

Vera Ogrizović  školovala se u Beogradu (Srbija), u klasi Nadežde Kondić, i u Parizu – gde je diplomirala i magistrirala na École Normale de Musique, radeći sa Rafaelom Andiom. Laureat je Međunarodnog takmičenja u Carpentri, Francuska 1986. godine. 
Bila je predavač na Visokom evropskom konzervatorijumu (Conservatoire Europeen Supérieur) u Parizu od 1986. do 1988. godine.

Od 1989. godine profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupala je na prestižnim festivalima u Srbiji  (BEMUS, BELEF, NOMUS, NIMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Guitar Art), kao i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Finskoj i Švicarskoj. Autorica je knjige “Gitara – Istorijat – Literatura – Nastava” (2000), objavila je dvije zbirke kompozicija za početnike “Moj prvi koncert”  i “Svirajte Baha” (1996), a 2005. godine objavljen je i njen nosač zvuka “Savremena srpska muzika za gitaru”.  

Sarađivala je sa gudačkim orkestrima “Dušan Skovran” i “Sv. Đorđe”, sa simfoničarima i filharmoničarima Beograda, sa Ansamblom za novu Muziku i ansamblom “Camerata Serbica”, kao i sa dirigentima Aleksandrom Pavlovićem, Petrom Ivanovićem, Bojanom Suđićem, Darinkom Matić – Marović, Biljanom Radovanović, Premilom Petrovićem. Nastupa sa flautistom Ljubišom Jovanovićem, sa gitaristom i kompozitorom Dušanom Bogdanovićem, te sa lautistom i gitaristom Edinom Karamazovim. Vera Ogrizović odgojila je niz mladih izvođača i predavača u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Pokrenula je i vodila klase gitare na Muzičkoj akademiji u Skoplju (Makedonija) i na Cetinju (Crna Gora) od 1995. do 2006. godine. Držala je master predavanja i seminare u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Francuskoj i Švajcarskoj. Za svoje pedagoške rezultate dobila je Veliku srebrnu plaketu Univerziteta umetnosti u Beogradu. 

Stevan Jović (1986) rođen je u Šapcu gdje je završio osnovnu i srednju Muzičku školu „Mihailo Vukdragović“ u klasi prof. Marka Erdevičkog i prof. Nenada Kondića. Diplomirao je gitaru na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je nagrade „Mali Princ“, za studenta generacije departmana Muzičke umetnosti. Master i specijalističke studije
završio je na Fakultetu muzičke umjetnosti „Jacobs School of Music“ u Americi u klasi maestra Ernesta Bitetija.
Dobitnik je nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima gitare, uključujući prve nagrade u Srbiji, Bosni, Sloveniji, Francuskoj i Americi.
U Sjedinjenim Američkim Državama patentirao je svoj izum, Practice-Right, pomagalo u nastavi pri postavci desne ruke kod učenika gitare. Osvojio je prvu nagradu za najbolju ideju i postignute rezultate u preduzetništvu na takmičenju Kelley School of Business IDEA 2012 u Indijani.
Koncertira kao solista i kamerni muzičar. Nedavni nastupi uključuju koncerte sa Novosadskim kvartetom gitara u koncertnoj dvorani Banski dvor u Banja Luci, Kulturnom centru Svilara u Novom Sadu, koncerte sa gitaristom Markom Erdevičkim („Šabački gitarski duo“) u sali Håkonshallen u Bergenu u Norveškoj, Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu i sali Multimedijalnog centra Akademije Umetnosti u Novom Sadu, kao i solističke koncerte na 16. Vojvodina Guitar Festivalu u Novom Sadu u okviru projekta evropske prestonice kulture Seobe i na festivalu OmniMusica 2022 u Tuzli.
Kao član žirija i predavač učestvovao je na festivalima i takmičenjima – International Guitar Competition “Alirio Diaz” Rust u Austriji, Transilvania Guitar Festival u Rumuniji, Interlochen Classical Guitar Camp u Mičigenu (SAD), „Glasbena čipka“ u Idriji Slovenija, Vojvodina Guitar Festival u Novom Sadu, ZGuitar Festival u Zvorniku, Guitar United Festival u Sarajevu, Ubuntu Guitar Fest Banjaluka, 61. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije u Zrenjaninu, Classic Art Festival u Šapcu, 9. Međunarodno muzičko takmičenje Fantast “2022”, 20. Međunarodni festival MŠ “Petar Stojanović” Ub, Internacionalni Festival Muzike “Skala” u Brčkom, International Guitar Competition “Guitar Salon Belgrade”, Pannonia Guitar Festival u Pančevu.
Učenici Stevana Jovića do sada su kao solisti i članovi kamernih ansambala osvojili preko 60 nagrada na takmičenjima gitare uključujući Republičko takmičenje, Festival Muzičkih škola, Valjevsko gitarsko takmičenje, Vojvodina Guitar Festival, kao i međunarodna takmičenja u Mađarskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.
Asocijacija gitarista Vojvodine objavila je njegove dvije knjige, istoriju gitare – Gitara kroz vekove (2017), i zbirku kompozicija – Maestri 1 (2021). Stevan Jović profesor je gitare u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Violeta Lučić završila je osnovne i specijalističke akademske studije gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Vere Ogrizović. U toku školovanja se usavršavala na majstorskim kursevima kod renomiranih profesora: Dušana Bogdanovića, Vojislava Ivanovića, Aniela Dezideria. 2002 i 2003. godine je učestvovala na I i II Balkan artu održanom u Italiji (Rim, Milano, Torino) gdje je izvela solističke koncerte, a iduće godine nastupila u kamernom duu (gitara-flauta). U periodu od 2003-2022. godine ostvaruje zapažene koncerte u različitim kamernim sastavima (flauta, violina, klavir, gitara) u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Tesliću, Smederevu, Beogradu, Bihaću-kulturna manifestacija “Ulicom Bišća”, u Sarajevu – 2009. i 2014. festival “Sarajevska zima”. 

Tokom 2019. godine realizovala je niz koncerata sa gitarskim trijom “Volante” u okviru projekta “Muzičko putovanje”. Član je kvinteta gitara koji čine profesori Umjetničke škole “Vlado Milošević” iz Banja luke. Od 2014. godine aktivan je član orkestra “102 gitarske žice“. 

Kao profesor istakla se time što su njeni učenici osvajali nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Takođe je aktivan član žirija domaćih i međunarodnih takmičenja, predavač na seminarima i festivalima gitare. Učestvovala je u izradi novog plana i programa za Srednju školu. Profesor je gitare u JU Umjetnička škola “Vlado Milošević” u Banjaluci. Sekretar je Asocijacije gitarista “102 žice“ i jedan od organizatora “Ubuntu” Guitarfesta.

Zoran Kuvač je rođen 1967. godine u Sarajevu. Godine 1998. je osnovao radionicu za izradu žičanih muzičkih instrumenata u Banjaluci. Sam kaže da je oduvijek volio zvuk klasične gitare, i da ga je ta ljubav odvela prvo do muzičke škole, gdje je naučio da svira, ali da je imao želju da stvara instrumente na kojima bi svirao. 

 Ideja o izradi gitare se rodila kad je na jednom sajmu prvi put vidio ručno izrađenu gitaru i shvatio da nije potrebno imati fabriku da bi se napravila.

Sljedeći korak je Kuvačev odlazak u Srbiju, gdje je pronašao majstora Duška Rajkovića, koji izrađuje tamburaške instrumente, i kod njega proveo tri godine.
Danas, u Banjaluci ima svoju radionicu iz koje godišnje izađe barem 12 klasičnih gitara vrhunske izrade.