Ubuntu 2021

Koncerti

András Csáki (HUN)

12. novembar u 20.00 časova Koncertna dvorana Banskog dvora

PROGRAM:

J. S. Bach – Suite in e-minor BWV 996
● Praeludio
● Allemande
● Courante
● Sarabande
● Bourrée
● Gigue

F. Werthmüller – Sonata in A-major op. 17
● Allegro
● Lento
● Rondo Vivace

A. Piazzolla – Two pieces
● Tristón
● Acentuado

M. Rózsa – Sonata for Guitar op. 42
● Moderato
● Molto moderato, quasi canzone
● Allegro frenetico

Giulia Ballaré (ITA)

13. novembar u 19.00 časova Koncertna dvorana Banskog dvora

PROGRAM:

A. Piazzolla – Invierno porteño

A. Barrios – Mazurka Appassionata

J. Antonio – Sonata para guitarra
● Allegro Moderato
● Minuetto
● Pavana Triste
● Finale

A. Barrios – Confesión

I. Albéniz – Sevilla

L. Brouwer – La Gran Sarabanda

Đani Šehu
(BiH)

13. novembar u 20.30 Koncertna dvorana Banskog dvora

PROGRAM:

G. R. Zamboni – Sonata no. 9
● Prelude
● Allemande
● Gigue
● Sarabande
● Gavotte
Transkripcija Đani Šehu

N. Coste – Fantaisie Dramatique
“Le Départ” op. 31

I. Albéniz – Suite Española op. 47, no. 1
● Granada
● Cádiz

H. V. Lobos – Prelude no. 1, 3, 5

V. Ivanović – Café Pieces
● 2 – Tear Prelude
● 3 – Improvisation and Dance
● 5 – A Lullaby

Predavanje

Predavač Mario Eterović, psiholog u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” Beograd

13. novembra od 12.00 do 14.00 u Vijećnici Banskog dvora

TEMA PREDAVANJA: Psihološke tehnike za usavršavanje javnog nastupa i kontrola treme

Predavanje će biti usmjereno na jačanje kapaciteta učesnika za suočavanje sa stresnim situacijama u javnim nastupima. Time se otvaraju mogućnosti daljeg usavršavanja vještine javnog nastupa i otvara prostor za oslobađanje dodatnih potencijala. Predavanje će pokriti sljedeće oblasti:
– Razotkrivanje uzroka treme
– Analiza fizioloških i psihičkih procesa koji čine tremu
– Upoznavanje sa karakteristikama mentalnih faza tokom pripremanja za nastupe
– Razvijanje memorijskih tehnika
– Razvijanje tehnika za adekvatno organizovanje procesa rada tokom cjelokupnog ciklusa pripreme za nastup
– Usvajanje tehnika pripreme za stresnu situaciju
– Napredne tehnike za korištenje pozitivnog potencijala treme
– Jačanje osjećaja samopouzdanja
– Značaj skladnog života (fizička aktivnost, ishrana i ritmovi) u kontekstu uspješnog nastupa.

Prezentacija instrumenata Zorana Kuvača

13. novembra u 16.00 u Koncertnoj dvorani Banskog dvora

Biografije

András Csáki

koncert/majstorske radionice

András Csáki je izvanredan gitarista svoje generacije. Magnetizam i senzibilitet njegovog sviranja očarali su publiku u mnogim koncertnim dvoranama od Japana do Sjeverne Amerike. U stručnim časopisima nekoliko je kritičara istaknulo da je svoje impresivno instrumentalno znanje i tehniku uvijek stavljao u službu svojih muzičkih ideja („uvijek bira izraz umjesto isticanja“, Kenneth Keaton, American Record Guide, 2011).
Csáki je studirao na Muzičkoj akademiji Liszt u Budimpešti, zatim na Muzičkoj školi Thornton, Univerzitet u Južnoj Kaliforniji, Los Angeles. Njegovi profesori bili su József Eötvös, Scott Tennant, William Kanengiser i Pepe Romero. Doktorirao je na Muzičkoj akademiji Liszt 2014. godine.
Tokom studentskih godina osvojio je 30 prvih nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima. Između ostalih, bio je pobjednik prestižnih međunarodnih takmičenja u Tokiju (2008), Alessandriji (Međunarodno takmičenje klasične gitare Michele Pittaluga, 2009) i Almeriji (Međunarodno takmičenje klasične gitare Julian Arcas, 2011).
Osim solo karijeri, Csáki se posvetio i kamernoj muzici. 2015. godine izveo je Le Marteau sans maître Pierrea Bouleza, čuveni veliki izazov u literaturi kamerne muzike, reprezentativnu kompoziciju koja zahtijeva muzičko iskustvo i široko znanje.
Posebna sfera njegovog interesovanja su premijerna izvođenja djela savremenih kompozitora. András Csáki je snimio pet solo diskova. Iz programa njegovog CD-a iz 2010. (Naxos) dva djela su se našla u knjizi kanadskog muzikologa Enriquea Robichauda: Guitar’s Top 100.
András Csáki održava redovne majstorske radionice u brojnim zemljama Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Australije. Od 2009. predaje na Muzičkoj akademiji Liszt u Budimpešti kao redovni profesor.
Dobitnik je Junior Prima nagrade za muzičku umjetnost Fondacije Prima Primissima 2009. godine. 2010. godine dobio je nagradu Mladi marta (The Youth of March Prize). Bio je prvi dobitnik plakete Karola Ágai i László Szendrey-Karper fondacije za 2015.
Andrása Csákija podržava proizvođač žica D'Addario.

Giulia Ballaré

koncert/majstorske radionice

Giulia Ballare (1987, Novara) smatra se jednom od najperspektivnijih gitaristkinja svoje generacije. Gitaru počinje da uči sa devet godina, a 2012. diplomirala je sa najvišom ocjenom na konzervatorijumu u Novari kod Guida Fichtnera. Pohađala je majstorske kurseve sa najvažnijim ličnostima svijeta klasične gitare kao što su Oscar Ghiglia, David Russell, Pavel Steidl, Paolo Pegoraro, Marcin Dylla, Judicael Perroy, Aniello Desiderio, Adriano Del Sal. Sa dvadeset godina, nakon studentske razmjene u Španiji putem Erasmus programa, sve je posvetila gitari. Za 6 godina (2013-2018) osvojila je više od 30 nagrada na međunarodnim takmičenjima, a među njima su:
– prve nagrade: Andres Segovia (Linares, 2018), Ciudad de Coria (Španija, 2017), Forum Gitarre Wien (Austrija, 2016), Mottola (Italija, 2013);
– druge nagrade: J. Tomas – Petrer – 1. nije dodijeljena (Španija, 2018), Enrico Mercatali (Gorizia, Italija 2017, 2018), Solun (Grčka, 2017), Takmičenje Mertz (Bratislava, 2016), Crnogorsko međunarodno takmičenje (Podgorica, 2016);
– treće nagrade: Međunarodno takmičenje M. Pittaluga (Alessandria, 2017), Međunarodno takmičenje A. Frauchi (Moskva, 2017), J. Tomas-Petrer (Španija, 2017), Sevilla (Španija, 2017), Emilio Pujol concorso Internazionale (Italija, 2017).
Svirala je u mnogim prestižnim salama širom svijeta. Profesor je na Vicenza's Conservatori (Italija) i Conservatoire de Musique de Geneve (Švajcarska). 2013. godine izdavačka kuća dotGuitar objavila je njen prvi album pod nazivom “Lirically Spain”, a španjolski JSM records objavili su 2019. godine album “Untuned Guitar”.
Giulia Ballare je D'Addario i Tonebase umjetnica.

Đani Šehu

koncert/majstorske radionice

Đani Šehu (1980, Sarajevo) osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u rodnom gradu. Po završetku srednje škole, započinje studije gitere na Ecole Normale de Musique Alfred Cortot u Parizu, u klasi prof. Rafael Andie. 2000. godine odlazi u Beč gdje započinje studije na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien . Diplomirao je 2006. godine, na koncertnom odsjeku za gitaru u klasi prof. Konrada Ragossnika i prof. Alexandera Swetea.  Zvanje magistra stiče 2010. u klasi prof Alexandera Swetea. Usavršavao se na brojnim seminarima i majstorskim kursevima kod svjetski priznatih profesora i umjetnika. Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Danskoj, Španiji…
Sarađivao je sa Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim gudačim kvartetom, te Tonart Sinfonietta iz Austrije. Od 2006. god predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Iz njegove klase izašla je nekolicina mladih umetnika koji su  skrenuli  pažnju stručne javnosti svojim uspjesima na takmičenjima i koncertima u zemlji i  inostranstvu. Aktivno održava koncerte, majstorske kurseve, te učestvuje kao predavač i član žirija na festivalima i takmičenjima, u zemlji i inostranstvu.
Osnivač je i direktor Sarajevo International Guitar Festivala, te internacionalne ljetne škole gitare “SIGF Summer School”.

Anton Črnugelj

majstorske radionice

Anton Črnugelj studirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, najprije kod Andreja Grafenauera, a kasnije kod Tomaža Rajteriča. Tokom studija pohađao majstorske radionice kod renomiranih učitelja, kao što su István Römer, Jordi Codina, Konrad Ragossnig, David Russell i Costas Cotsiolis.
Kao solista ili član raznih sastava za različite žanrove nastupao je u zemlji i inostranstvu Diplomirao je elektroniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Ljubljani. Predaje gitaru na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani gdje je trenutno šef odsjeka za trzalačke instrumente. Njegovi učenici javno su nastupali s velikim uspjehom, održavajući koncerte po Sloveniji, snimajući radijske i televizijske emisije te za arhivu slovenačkog nacionalnog radija, te sudjelujući na međunarodnim festivalima i državnim i međunarodnim takmičenjima, gdje su osvojili preko 60 nagrada.
Anton Črnugelj prvi je slovenački učitelj gitare čiji su učenici uspješno prisustvovali najcjenjenijim takmičenjima u Njemačkoj i Austriji. Na međunarodnim takmičenjima u Beču, Weimaru, Velbertu, Kutná Hori, Genovi, Gorici, Beogradu, Zagrebu, Trstu i Ljubljani njegovi su učenici dobili više od 40 nagrada u različitim kategorijama. Njegov uspjeh na takmičenjima značajno je pridoni  prepoznatljivosti slovenačke gitarističke scene u Evropi. Za svoj doprinos odlikovan je diplomom Škerjanc za izuzetna postignuća na području muzičkog odgoja, najvišom nagradom Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani. Mnogi od njegovih bivših učenika danas su afirmisane osobe u savremenom svijetu gitare i nastavljaju s radom na promociji gitare na najvišim javnim mjestima u svijetu.
Anton Črnugelj objavio je mnoge članke u muzičkim časopisima i organizirao gostujuća predavanja renomiranih slovenačkih učitelja. Osim toga, član je žirija na državnim i međunarodnim takmičenjima, te tehnički savjetnik za državno takmičenje mladih muzičara TEMSIG. Redovan je gost na međunarodnim festivalima gitare i umjetnički voditelj međunarodnog festivala gitare “Sedmica gitare u Postojni”. Za promociju grada Postojne u međunarodnom okruženju odlikovan je “Srebrnom nagradom opštine Postojna”.

Mario Eterović

predavanje

Mario Eterović rođen je 28.10.1974. godine u Kraljevu. Diplomirao je 2004. godine na Filozofskom fakultetu – Odjeljenje za psihologiju u Beogradu, sa temom rada iz oblasti Psihologije ličnosti: „Bazična struktura ličnosti i profesionalna interesovanja“. Zainteresovan za psihološko savjetovanje, stiče značajno praktično iskustvo kao psihološki savjetnik u Trauma centru I.A.N (International Aid Network) gdje i završava edukaciju za psihološkog savjetnika iz oblasti psihološke pomoći izbjeglicama, porodicama, djeci i adolescentima, žrtvama nasilja i osobama sa poremećajima vezanim za stres, u periodu od 1997. do 2004. godine.
Od 2005. godine radi kao stručni saradnik – psiholog u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ iz Beograda. Kroz intenzivan praktični rad sa učenicima i nastavnicima razvija svoj autorski program za unapređivanje javnog nastupa i psihološke probleme vezane za tremu kroz koji je, za 15 godina, prošlo preko 300 učenika muzičkih škola, kao i preko 100 sportista. Učestvovao je kao stručni konsultant Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije za program predmeta Psihologija za srednje muzičke škole. Paralelno učestvuje u raznim umjetničkim konceptualnim projektima, kao multimedijalni autor, u kojima sarađuje, između ostalih, sa kompozitorom Miroslavom Savićem i Muzejem Nikola Tesla, Beograd, Muzejem Primenjenih umetnosti, Beograd, Galerijom Kocka, Beograd, Festivalom Kratke Elektronske Forme – KEF, Rex, Beograd. Autor je više muzičkih albuma od kojih su najznačajniji: Karneval – „Movies“, BicaBeliMiš, 2012, Mario Eterović – „Fractals“, samoizdat, 2011, Karneval – „Izgubljene himne“, PGP/RTS, 2009.
Autor je više muzičkih video spotova, kao i jednog dokumentarnog filma – „Od početka do kraja sa Miroslavom Savićem i ansamblom Liebe & Arbeit“, 2007. Od 2017. godine radi i kao kreativni direktor u izdavačkoj kući „Revolucya“ koja se bavi razvojem i proizvodnjom društvenih igara namijenjenih zdravom psihološkom razvoju djece i porodice. Dobitnik je prestižnog priznanja DOBRA IGRAČKA za koautorstvo društvene igre „Ključ“ koja je proglašena za najbolju igračku u Srbiji 2019. godine od strane stručnog žirija Prijatelja dece Srbije. Koautor je dvije društvene igre koje su odobrene kao igrovno didaktičko sredstvo od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije, igre „Ključ“ i igre „Iznebuha Faca“. Od 2015. godine bavi se i privatnom praksom psihološkog savjetnika za razne individualne i porodične probleme.

Zoran Kuvač

prezentacija instrumenata

Zoran Kuvač, banjalučki graditelj gitara, do danas je izgradio preko 300  instrumenata. Njegovi su uticaji uglavnom tradicionalni španjolski graditelji poput Torresa i Romanillosa (dva puta je sudjelovao na majstorskim radionicama Romanillosa), ali njegovi se trenutni instrumenti temelje više na savremenoj francuskoj školi. 
Kuvač gitare svirali su mnogi poznati gitaristi, uključujući Zorana Dukića i Edina Karamazova. Sviraju ih, najvećim dijelom, studenti muzičkih akademija, ali i dosta koncertnih gitarista, kao i profesori muzičkih akademija iz Novog Sada, Beograda i Niša – Zoran Krajišnik, Srđan Tošić, Vesna Petković. 
 
“Trudimo se da napravimo gitaru koja ima usaglašene parametre, koja ima i određenu jačinu, ljepotu i ostale karakteristike zvuka. To nam je cilj. Prije svega, tražimo klasičnu gitaru u njenom najljepšem obliku, kako su je pravili stari majstori. Znači, klasično izrađena gitara sa klasičnim zvukom i što boljim akustičkim karakteristikama.“

Boban Adžić

majstorske radionice

Boban Adžić je rođen u Banjaluci 1985. godine gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Vesne Milutinović. Studije gitare nastavio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci gdje je diplomirao 2010. u klasi prof. Zorana Krajišnika, kod koga trenutno pohađa i master studije.
Kao solista u toku školovanja je osvojio brojne prve nagrade na republičkim takmičenjima. Kao student i kao profesor, redovno je prisustvovao seminarima na prestižnim međunarodnim gitarskim festivalima i pohađao majstorske radionice kod nekoliko vodećih svjetskih stručnjaka na polju klasične gitare (Costas Cotsiolis, Zoran Dukić, Pavel Steidl, Denis Azabagić, Marco Tamayo, Aniello Desiderio i drugi).
Umjetnička aktivnost Bobana Adžića obuhvata niz solističkih resitala, kao i preko tristo koncerata sa kamernim sastavima i muzičkim grupama („ProSound guitar trio“, „Bandoneon Square“ kvintet, Orkestar„102 gitarske žice“, Etno grupa „Trag“ ) širom Evrope, Rusije i Sjeverne Amerike. Od 2006. godine bavi se pedagoškim radom, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada i priznanja na republičkim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Unazad nekoliko godina, aktivan je član žirija na republičkim takmičenjima.
Od 2011. godine radi kao profesor gitare u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci.

Sunčica Trkulja Šušnjar

majstorske radionice

Sunčica Trkulja Šušnjar osnovne studije gitare završila je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasama prof. Zorana Krajišnika i Srđana Tošića.

Polaznik je mnogih festivala gitare u regionu na kojima se usavršavala na majstorskim radionicama vodećih svjetskih gitarista kao što su: Aniello Desiderio, Paolo Pegoraro, Sante Tursi, Pavel Steidl, Hubert Käppel, Ricardo Gallen, Marcin Dylla, Roberto Aussel, Alvaro Pierri, Gaëlle Solal, Zoran Dukić, Xuefei Yang, Petrit Çeku i drugi.
U toku svog muzičkog obrazovanja nastupala je širom BiH kao solista i kamerni muzičar u gitarskim
sastavima (duo, trio, kvartet, sekstet i oktet), te u sastavima gitara-flauta, gitara-violina, gitara-glas,
gitara-jazz klavirski trio. Najznačajniji nastup zabilježila je 2013. godine u KC Banski dvor kada je izvela “Concierto del Sur” za gitaru i orkestar meksičkog kompozitora M. M. Poncea, pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović.

Član je orkestra “102 gitarske žice” sa kojim je realizovala niz projekata širom BiH. Aktivno nastupa u duetu “La Luz” i triju “Volante” sa Natašom Jokić i Violetom Lučić.
U Muzičkoj školi “Savo Balaban” u Prijedoru zaposlena je kao profesor gitare od 2009. godine. Njeni učenici ostvarili su zapažene rezultate na brojnim takmičenjima u BiH i Srbiji.
Potpredsjednik je Asocijacije gitarista “102 žice” i jedan od organizatora “Ubuntu” Guitarfesta.

Sponzori i partneri 2021