Program 2023

KONCERTI

ULAZ NA KONCERTE JE BESPLATAN!

ROMAN VIAZOVSKIY

Banski dvor - Koncertna dvorana petak, 8.12.2023. u 20.00 časova

Leo Brouwer (*1939)
Dos temas populares cubanos
– Cancion de Cuna
– Ojos Brujos

Francis Kleynjans (*1951)
A L’aube du dernier jour
I. Attente
II. A L’aube

Heitor Villa-Lobos (1887–1959)
Prelude no. 3

Nuccio D’Angelo (*1955)
Due canzoni lidie
I. Tranquillo
II. Agitato

Nikita Bogoslowski (1913-2004)
„Sleeping swarthy kurgans…“

Konstantin Vassiliev (*1970)
VIAMARIN – Hommage à Roland Dyens
– The Forgotten Island
– Sovereign of the Waves

ANTON BARANOV

Banski dvor - Koncertna dvorana subota, 9.12.2023. u 20.00 časova

Johann Kaspar Mertz (1806-1856)
 From Bardenklänge , op. 13

– An Malvina
– Capriccio
– Lied ohne Worte
– Tarantella

Luigi Legnani (1790-1877)
Selected caprices op. 20

Frédéric François Chopin (1810-1849)
Nocturne op. 20, posth.

Tri ruska komada:

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)
Valse sentimentale

Anatoly Konstantinovich Lyadov (1855-1914)
Music box

Nikolay Rimsky-Korsakov (1844-1908)
Flight of the Bumblebee

PREZENTACIJA GITARA - ZORAN KUVAČ

PETAK, 8. DECEMBAR 2023. u 16.30 časova
Kulturni centar Banski dvor – koncertna dvorana

Zoran Kuvač će tradicionalno održati prezentaciju najnovijih instrumenata, 
ručnih radova nastalih upravo u Banjoj Luci.  

RAZGOVOR SA UMJETNIKOM - Roman Viazovskiy

"Fokalna distonija kod muzičara"

NEDJELJA, 10. DECEMBAR 2023. u 10.00 časova
JU Umjetnička škola “Vlado Milošević”

Roman Viazovskiy donosi svoju životnu priču o izuzetnom uspjehu i karijeri koja je trebala da ide samo uzlaznim putem koju naglo prekida fokalna distonija 2011. godine. 

Donosi nam priču o spoznaji da više ne može da svira na isti način kao nekad, priču o borbi, neodustajanju i pronalaženju načina da se i dalje profesionalno bavi gitarom i da izražava svoje najdublje emocije kroz muziku.

Šta je fokalna distonija?

Distonija je neurološko stanje koje uzrokuje nevoljne ili neobične pokrete u dijelovima tijela. Fokalna distonija pogađa samo jedan dio tijela, a to su obično prsti ili ruke. Procjenjuje se da 1 do 2 procenta svih profesionalnih muzičara pati od fokalne distonije, a češće se dešava muškarcima. Fokalna distonija je takođe česta kod: krojača, frizera i ljudi koji uglavnom kucaju na računaru. 

Ako muzičar ima fokalnu distoniju, njegove ruke ne reaguju kako je predviđeno kada pokušavaju da sviraju instrument jer se npr. prsti uvijaju ili stisnu, ruke se „zalede“ ili potpuno prestanu da se kreću ili se prsti tresu. Obično su najviše pogođeni četvrti i peti prst. 

Fokalna distonija je rezultat promjena u načinu na koji nervi dijelova tijela komuniciraju sa mozgom. Kao rezultat toga, uputstva iz mozga ne odgovaraju željenim pokretima. Fondacija za medicinska istraživanja distonije upoređuje zahvaćeni nervni prenos sa „kompjuterskim virusom“ ili „rušenjem hard diska“ unutrašnjeg programiranja i pokreta osobe.

Mnogi uzroci fokalne distonije su primarni, što znači da ljekar ne može da identifikuje osnovno zdravstveno stanje koje uzrokuje fokalnu distoniju. Međutim, neke vrste fokalne distonije su sekundarne. To znači da osoba može povezati svoju fokalnu distoniju sa zdravstvenim stanjem ili uzrokom. Muzičari koji imaju fokalnu distoniju mogu da povežu uzrok sa promjenom svojih navika, kao što su: povećana količina vježbanja ili vremena izvođenja, promjena tehnike, promjene nastale zbog povrede nerva, sviranje nove vrste instrumenta i slično. 

PREZENTACIJA web stranice za učenje gitare namijenjene slijepima i slabovidima - svirajmogitaru.org

Radoš Malidžan

NEDJELJA, 10. DECEMBAR 2023. u 11.00 časova
JU Umjetnička škola “Vlado Milošević”

Hajde da sviramo! je kolekcija časova klasične gitare i muzičke notacije na Brajevom pismu i predstavlja saradnju američkog udruženja gitarista Austin Classical Guitar i teksaške škole za slijepe i slabovide Texas School for the Blind and Visually Impaired, koju su omogućili Dobrotvorni trast Rea (The Rea Charitable Trust), Fondacija Cain (The Cain Foundation), Žene Teksasa za umjetnost (Texas Women for the Arts), Fondacija Roja F. i Džoan Kol Mite (The Roy F. and Joann Cole Mitte Foundation) i mnogi velikodušni donatori pojedinci.

Objavljivanje sajta prevedenog za govorno područje više balkanskih država plod je saradnje udruženja gitarista Austin Classical Guitar i NVO “Crnogorski gitaristički centar” u okviru projekta “Muziku u sva srca”. Projekat omogućava i besplatno štampanje brf materijala svim korisnicima sajta, zahvaljujući saradnji sa savezima slijepih Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske i JU Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” – Podgorica. Realizaciju projekta “Muziku u sva srca” omogućio je Crnogorski Telekom, putem svog konkursa za podršku društveno odgovornim projektima “Za svako dobro”, a podršku su pružili i Crnogorska komercijalna banka, DABdigital i prevodilački biro Double L.

Nastavni program Hajde da sviramo kreirali su Džozef Palmer i Džeremi Kolman zajedno sa udruženjem gitarista Austin Classical Guitar i obrazovnim timom stranice GuitarCurriculum.com. Njihove lekcije govore Dragi Vujačić i Radoš Malidžan.