Asocijacija gitarista "102 žice"

Asocijacija gitarista “102 žice” okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare. Osnovana je 2015. godine u Banjaluci.

Asocijacija promoviše umjetničku muziku  koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno usavršavanje svim učenicima i studentima gitare, kao i profesionalnim gitaristima.

Proistekla je iz djelovanja Orkestra 102 gitarske žice koji je okupljao gitariste iz Bihaća, Prijedora i Banjaluke. Prvi koncert Orkestra održan je u Bihaću, juna 2014, a potom i u Prijedoru i Banjaluci. Tokom naredne tri godine realizovano je nekoliko koncertnih projekata širom BiH. Posljednji koncert održan je na Sarajevo International Guitar Festivalu, u aprilu 2017. Poslije toga Asocijacija je realizovala i projekat decentralizacije kulture pod nazivom Muzičko putovanje, koji je sproveo gitarski trio Volante. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, a sastojao se od šest koncerta i majstorskih radionica sa mladim gitaristima. Takođe, u organizaciji udruženja održana je izložba mlade umjetnice Milene Jandrić, u Muzeju Kozara u Prijedoru.

Glavni projekat udruženja je Ubuntu Guitarfest koji se održava u Banjoj Luci od 2019. godine.
Festival je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Banja Luka. 

Ubuntu Guitarfest


Festival klasične gitare, koncerti, majstorske radionice, predavanja, prezentacija instrumenata i takmičenja mladih gitarista

Ubuntu Guitarfest je jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk. Kao takav namijenjen je i širokoj publici i vrhunskim gitaristima, i pedagozima i njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare.

Ubuntu je riječ afričkog porijekla koja predstavlja filozofiju života u kojoj je zajedništvo osnova za životni napredak svakog pojedinca i društva u cjelini. Nijedan čovjek ne može da se ostvari živeći sam, odvojen od zajednice. Ostvaruje se i napreduje samo u društvu. Kad svojim radom čini život zajednice boljim, i njegov život time postaje bolji.

Festival dijeli istu viziju. Ovdje se tokom tri dana susreću ljudi iz gitarskog svijeta koji sarađujući utiču jedni na druge a potom i na publiku, čineći tako našu zajednicu boljim mjestom za život.

Članovi Asocijacije i Organizacioni tim Ubuntu Guitarfesta

Nataša Jokić

Nataša Jokić pohađala je studije gitare na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, gdje je diplomirala 2006. godine u klasi Zorana Krajišnika. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Rafael Andia, Jacob Lynberg, Pavel Steidl, Lars Trier, Ann Wallstrom, Dаvid Pаvlovitsа i drugih. Mаster studije upisala je 2008. godine nа Krаljevskom muzičkom konzervаtorijumu u Štokholmu, gdje i završava pomenute studije 2010. godine u klаsi profesorа Peterа Berlind Cаrlsonа.
U toku školovanja osvojila je brojne prve nagrade na republičkim i saveznim takmičenjama učenika i studenata muzike. Njena umjetnička aktivnost obuhvata veliki broj solističkih resitala i koncerata u BiH i inostranstvu (Švedska, Norveška, Njemačka, Francuska, Italija i dr). U toku svog umjetničkog rada bila je član kamernih sastava gitara-flauta, gitara-violončelo, gitara-glas.
Jedan je od osnivača i član orkestra "102 gitarske žice" sa kojim je realizovala niz projekata širom BiH. Sa trijom "Volante" održala je niz koncerata u okviru projekta decentralizacije kulture, a aktivno nastupa sa Sunčicom Trkulja Šušnjar u duetu "La Luz". Član je Muzikološkog društva Republike Srpske, predsjednik Asocijacije gitarista "102 žice" i jedan od organizatora "Ubuntu" Guitarfesta.
Od 2006. do 2010. godine radila je kao asistent na Katedri za gitaru Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, a bila je angažovana kao asistent na Katedri za gitaru Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.
Profesor je gitare na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Violeta Lučić

Violeta Lučić je završila osnovne i specijalističke akademske studije gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Vere Ogrizović. U toku školovanja se usavršavala na majstorskim kursevima kod renomiranih profesora: D. Bogdanovića, V. Ivanovića, A. Dezideria. 2002 i 2003. godine je učestvovala na I i II Balkan artu održanom u Italiji (Rim, Milano, Torino) gdje je izvela solističke koncerte, a iduće godine nastupila u kamernom duu (gitara-flauta).
U periodu od 2003-2017. godine ostvaruje zapažene koncerte u različitim kamernim sastavima (flauta, violina, klavir, gitara) u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Tesliću, Smederevu, Beogradu, Bihaću-kulturna manifestacija "Ulicom Bišća", u Sarajevu – 2009. i 2014. festival "Sarajevska zima". Tokom 2019. godine realizovala je niz koncerata sa gitarskim trijom "Volante" u okviru projekta "Muzičko putovanje".
Od 2014. godine aktivan je član orkestra "102 gitarske žice“. Kao profesor istakla se time što su njeni učenici osvajali nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Takođe je aktivan član žirija domaćih i međunarodnih takmičenja, predavač na seminarima i festivalima gitare. Učestvovala je u izradi novog plana i programa za Srednju školu.
Profesor je gitare u JU Muzička škola "Vlado Milošević" u Banjaluci. Sekretar je Asocijacije gitarista "102 žice“ i jedan od organizatora "Ubuntu" Guitarfesta.

Sunčica Trkulja Šušnjar

Sunčica Trkulja Šušnjar osnovne studije gitare završila je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasama prof. Zorana Krajišnika i Srđana Tošića.
Polaznik je mnogih festivala gitare u regionu na kojima se usavršavala na majstorskim radionicama vodećih svjetskih gitarista kao što su: Aniello Desiderio, Paolo Pegoraro, Sante Tursi, Pavel Steidl, Hubert Käppel, Ricardo Gallen, Marcin Dylla, Roberto Aussel, Alvaro Pierri, Gaëlle Solal, Zoran Dukić, Xuefei Yang, Petrit Çeku i drugi.
U toku svog muzičkog obrazovanja nastupala je širom BiH kao solista i kamerni muzičar u gitarskim sastavima (duo, trio, kvartet, sekstet i oktet), te u sastavima gitara-flauta, gitara-violina, gitara-glas, gitara-jazz klavirski trio.
Najznačajniji nastup zabilježila je 2013. godine u KC Banski dvor kada je izvela "Concierto del Sur" za gitaru i orkestar meksičkog kompozitora M. M. Poncea, pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović.
Član je orkestra "102 gitarske žice" sa kojim je realizovala niz projekata širom BiH. Aktivno nastupa u duetu "La Luz" i triju "Volante" sa Natašom Jokić i Violetom Lučić.
U Muzičkoj školi "Savo Balaban" u Prijedoru zaposlena je kao profesor gitare od 2009. godine. Njeni učenici ostvarili su zapažene rezultate na brojnim takmičenjima u BiH i Srbiji.
Potpredsjednik je Asocijacije gitarista "102 žice" i jedan od organizatora "Ubuntu" Guitarfesta.