Ubuntu 2019

Prvo izdanje Ubuntu Guitarfesta otvoreno je koncertom Jure Cerkovnika, mladog slovenačkog gitariste, dok je drugo veče u koncertnoj dvorani Banskog dvora nastupio Goran Krivokapić, crnogorski gitarista svjetskog glasa. Festivalski program uključio je i koncert mladog banjalučkog gitariste Borisa Popovića, studenta I godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i pobjednika pet kategorija prvog Ubuntu takmičenja, učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola.
 
Profesor i gitarista Darko Karajić održao je predavanje o ranoj muzici i njenom izvođenju danas, što je od velikog značaja za mlade gitariste i njihov izvođački napredak. Majstorske radionice održali su renomirani profesori iz Crne Gore, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine: Goran Krivokapić, Jure Cerkovnik, Zoran Krajišnik, Darko Karajić, Medina Arnautović, Belma Tuzović-Mujkić, Stevan Jović, Sandra Santrač, Igor Motl. Graditelj gitara, Zoran Kuvač, održao je prezentaciju svojih najnovijih instrumenata, ručnih radova nastalih u našoj Banjaluci. 

Festival je okupio mlade talentovane gitariste, učenike, studente i njihove profesore iz BiH, Slovenije i Hrvatske, željne znanja i napredovanja. Zahvalni smo svima koji su prepoznali značaj našeg festivala i pomogli nam da sve sadržaje u potpunosti realizujemo, a to su:
PARTNERI FESTIVALA: Kulturni centar Banski dvor, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, JU Muzička škola “Vlado Milošević” Banja Luka i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske;
GENERALNI SPONZORI: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banja Luka;
SPONZORI: Ferrox, Le Coq, Hotel Slavija, Lec laser, Promet tehno-Yamaha, CSK print, Vitinka (Vivia, Richard), pekara Manja, inYour pocket;
MEDIJSKI SPONZORI: DL plakat, Metromedia, Cineplex Palas.

Umjetnici